In deze aflevering verwelkomen we Dr. Faict, voet- en enkelchirurg in het OLV ziekenhuis in Aalst, Asse en Ninove en Dr. Lootens, voet- en enkelchirurg in het AZ Maria Middelares in Gent. Doorheen de jaren zagen zij heel wat evoluties in de orthopedische sector. “Eén van de belangrijkste zaken is de biomechanica die nu ook – naast andere gewrichten – extra aandacht krijgt binnen de voet- en enkelchirurgie dankzij tal van opleidingen”, aldus Dr. Lootens.
Geïnterviewden: Dr. Sebastian Faict en Dr. Tom Lootens
Interviewer: Carolien Cools
Een perfecte mix tussen jonge en meer ervaren chirurgen.
Binnen een ziekenhuis is het aanwezig zijn van zowel meer ervaren artsen als net startende chirurgen een groot voordeel. “De osteotomie en enorme onder- en overcorrecties zijn heel complex. Daar moet je al heel wat kennis voor hebben en je moet elkaar daarin ondersteunen”, aldus Dr. Faict.
Anderzijds krijgen jonge chirurgen heel wat nieuwe technieken mee bij hun opleidingen die op hun beurt voordelen bieden om de patiënt beter te helpen. Deze combinatie is goud waard.
Dr. Lootens
Nieuwe ontwikkelingen: minimaal invasieve voetchirurgie.
“Momenteel is er in de voorvoetchirurgie veel te doen rond het minimaal invasieve. We zien ook dat de fixatiemethoden, waaronder schroeven en dergelijke, verbeterd zijn en dat heeft een enorme invloed gehad op onze manier van behandelen”, aldus Dr. Lootens. Het idee achter deze minimaal invasieve chirurgie is een zo sterk mogelijke fixatie, maar zo min mogelijk invasief om zo groot mogelijke correcties te doen. “Het vastzetten van enkelgewrichten, subtallaire gewrichten en zelfs triple arthrodeses, gebeurt nu ook dikwijls met een kijkoperatie, arthroscopisch. Deze technieken raken meer en meer ingeburgerd, ook bij artsen die recent afgestudeerd zijn. Dat zorgt niet alleen dat de revalidatie veel vlotter gaat, maar ook dat de schade aan de huid en de impact van de ingreep een stuk minder is en waardoor dus de genezing versnelt.”, besluit Dr. Lootens.
Door de devices die nu ontwikkeld zijn, kan je enorm veel doen via kleine gaatjes. Waar je vroeger zelf gefabriceerde zaken moest vervormen om toch een hoek te kunnen maken bijvoorbeeld, heb je nu veel meer mogelijkheden.
Dr. Faict
AI en virtual reality.
Ook binnen de voet- en enkelchirurgie kennen AI en virtual reality hun opkomst. “Ik denk dan op termijn aan een tool die jonge collega’s kan helpen bij hallux valgus correcties, die hen toont of ze voldoende gecorrigeerd hebben of niet. Zo’n zaken bieden in de toekomst enorm veel potentieel”, geeft Dr. Lootens aan. “We moeten die evolutie omarmen en benutten om onze patiënten nog beter te helpen.”
“Robots in kniechirurgie zijn bijna niet meer weg te denken. Je moet mee en dat is absoluut een voordeel. Het gaat van 3D printing tot programma’s die meedenken over de volgende stappen en over wat je nodig hebt. Als je juist omspringt met die technieken, komen ze je alleen maar ten goede”, valt Dr. Faict bij.
Meer weten over de trends en misvattingen in de voet- en enkelchirurgie, de evolutie in de patiëntencommunicatie en de personen achter beide artsen?
Beluister en bekijk het volledige interview in onze BeMedico Podcast.