BeMedico - chirurgie - medische professionals - contact - nieuws - dermatologie - plastische chirurgie - industrie - maxillofaciale chirurgie - oncologie - orthopedie - revalidatie - traumatologie -tandheelkunde - urologie

Industrie

BeMedico heeft reeds 30 jaar ervaring in musculoskeletale aandoeningen, revalidatie en chronische problematiek. Ons team zet nu zijn gespecialiseerde kennis in voor personeel actief binnen de industrie. 

Rug-, nek-, en schouderklachten komen veel voor in de samenleving: meer dan één Belg op vier heeft hiermee te kampen. Oorzaken zijn allerlei maar vaak werk-gerelateerd met als gevolg een verhoging van het ziekteverzuim. Maar liefst 62% van alle aanvragen voor beroepsgerelateerde aandoeningen zijn te wijten aan pijn aan de nek, armen, schouders en/of de rug. 

Top -10 van de chronische problemen *
Mannen
Vrouwen
Lage rugproblemen
23,2 %
26.4 %
Hoog cholesterolgehalte in bloed
18,9 %
17,1 %
Hoge bloeddruk
17,2 %
17,9 %
Allergie
17,0 %
20,3 %
Artrose
14,3 %
22,7 %
Nekproblemen
10,6 %
18,9 %
Ernstige hoofdpijn zoals migraine
6,9 %
13,4 %
Langdurige vermoeidheid
6,5 %
9,8 %
Diabetes
6,1 %
5,6 %
Artritis
5,9 %
9,5 %

Top tien van de meest gerapporteerde chronische ziekten en aandoeningen in de bevolking van 15 jaar en ouder. Percentage van de bevolking met deze ziekte of aandoening in de afgelopen 12 maanden (cijfers België). 

Conclusie

  • Lage rugpijn zonder uitstraling is de meest voorkomende klacht
  • De Global Burden of Disease study toont aan dat, van 289 onderzochte ziekten, lage rugpijn de meest langdurige klachten kent. (Vos, 2012).

Uit een onderzoek uitgevoerd door Securex in 2015, bleek dat het werkgevers in België dagelijks bijna 8 miljoen euro kost aan lonen voor personeel dat niet kan komen werken door ziekte. Als je alles meetelt kost een zieke arbeider zijn bedrijf gemiddeld 215 euro per dag. Een zieke bediende kost zelfs 332 euro.

Uit een ander onderzoek, uitgevoerd door Kronos, bij 120 Europese bedrijven bleek ziekterverzuim verantwoordelijk te zijn voor maar liefst 2,6% van de totale loonkosten. Dit laatste onderzoek berekende zowel de directe kosten als de indirecte kosten ten gevolge van betaalde afwezigheid van medewerkers en het daar aan verbonden productiviteitsverlies. Het risico bestaat immers dat die zieke werknemers een vicieuze cirkel naar almaar hogere verzuimcijfers veroorzaken… De antwoorden uit het onderzoek van Kronos toonden dus aan dat werknemers gemiddeld 2,6% van alle werkdagen ziekteverlof hebben. Aangezien het om betaald verlof gaat, leidt dit voor een bedrijf tot een directe kostprijs van 2,6% van de totale loonkosten.

Daarbovenop mogen we de indirecte kosten ten gevolge van productiviteitsverlies niet vergeten. Die kosten komen uiteraard hoofdzakelijk van de zieke medewerker zelf. Maar ook van de leidinggevende en collega’s… Zij moeten de afwezigheid van die persoon namelijk opvangen. Zo bestaat de kans dat een collega een deel van het takenpakket moet overnemen of een leidinggevende op zoek moet gaan naar een vervangende werkkracht. Uit het onderzoek blijkt dat dit soort ongeplande afwezigheden leidt tot een productiviteitsverlies van 30%. Dit kost uiteraard handenvol geld.

Conclusie: het  loont voor een bedrijf absoluut de moeite om aandacht te besteden aan de preventie van ziekteverzuim.

Onze aanpak

Door een gecombineerde aanpak van medische en therapeutische oplossingen ontstaat een complete zorg rondom de werknemer waarbij de problemen integraal worden aangepakt. Dit helpt enerzijds de gezondheid van de werknemers vooruit alsook een kostenbesparing gelinkt aan ziekteverzuim voor het bedrijf.

Het innovatieve concept kan preventief of acuut worden ingezet bij elke werknemer die lijdt aan schouder-, nek- en rugklachten. Het gebruik van exoskeletten en/of hulpmiddelen helpt werknemers zijn huidige taken uit te voeren met gereduceerde of geen pijn.

Onze oplossingen

Bij de meeste rugaandoeningen is spierverkramping een veelvoorkomend probleem. Exoskeletten, bandages en braces nemen de pijn weg zodat ook de verkramping afneemt.

Rug

Schouder en nek

Recente wetenschappelijke artikels over industrie

Momenteel nog geen wetenschappelijke artikels beschikbaar

Bent u geïnteresseerd in één van onze oplossingen, wenst u meer informatie of een vrijblijvend gesprek?