Afl. 4 | Trends in de (endo-) urologie

Met Dr. Thomas Tailly en Dr. Carl Van Haute

12 februari 2024

In deze aflevering staan de veranderingen in het urologische landschap centraal. Meer uitleg hierover krijgen we van Dr. Tailly, uroloog in het UZ Gent, en Dr. Van Haute, uroloog in UZ Leuven en het Heilig Hart Leuven.

Geïnterviewden:  Dr. Thomas Tailly en Dr. Carl Van Haute
Interviewer: Carolien Cools 

Laseraanbod en gebruik.

Een belangrijke trend in de urologie is het huidige, grote aanbod aan lasers. Het is daarbij heel belangrijk om te weten hoe we die lasers correct kunnen gebruiken.

Dr. Carl Van Haute bespreekt de trends in de (endo-) urologie in de vierde aflevering van de BeMedico Podcast

“Bij lasers met een hoog vermogen brengen we veel energie in het lichaam. Die energie creëert warmte en die warmte is niet onschadelijk voor een nier. In dat opzicht is het dus heel belangrijk om correct om te gaan met lasers en te zorgen voor een goede flow”, vult Dr. Tailly aan. 

Bendable suction access sheaths.

Een andere trend is het gebruik van bendable suction access sheaths. Deze trend bestaat al een aantal jaar in China, maar is pas het voorbij jaar ten volle in België geïntroduceerd. Dr. Van Haute: “Dat zijn klassieke access sheaths, maar dan uitgerust met suction en een flexibele tip. Daardoor kan je je access sheath – afhankelijk van je scope – positioneren in een kelk en zo die kelk laseren met continue outflow. Je kan er zelfs voor kiezen om de desbetreffende kelk te gaan leegzuigen. Ik denk dat dit een game changer kan zijn in de manier waarop we momenteel aan retrograde intrarenale chirurgie doen.”

Dr. Thomas Tailly bespreekt de trends in de (endo-) urologie in de vierde aflevering van de BeMedico Podcas

“Ik was oorspronkelijk geen grote fan van de access sheaths, maar die nieuwe suction acces sheaths helpen echt wel. Zeker als je een heel grote steenhoeveelheid aan het dusten bent. Soms is er zoveel dust in de nier dat er nog grotere fragmenten onder verstopt zitten die je niet ziet. Dankzij die flexibele access sheaths kan je heel effectief dat dust wegzuigen”, voegt Dr. Tailly toe.

Trend naar miniaturisatie.

De laatste jaren is de trend naar miniaturisatie ook steeds merkbaarder. “Dankzij kleinere access sheaths gaan we wellicht minder moeten pre-stenten”, aldus Dr. Van Haute. Dr. Tailly: “Dunnere access sheaths zullen een nuttige additie vormen voor ons armamentarium”.

“Pre-stenten is niet alleen belastend voor de patiënt, maar ook voor ons maatschappelijk systeem. Als je bij de patiënt twee of drie weken voordien een stent plaatst, dan zijn ze misschien thuis omdat ze met zo’n stent niet kunnen of willen werken.”, aldus Dr. Tailly.

We willen onze patiënten een zo effectief mogelijke behandeling aanbieden om in zo weinig mogelijk sessies zo steenvrij mogelijk te worden, met zo min mogelijk complicaties.

Dr. Thomas Tailly en Dr. Carl Van Haute bespreken de trends in de (endo-) urologie in de vierde aflevering van de BeMedico Podcast

Meer weten over deze en andere trends in de urologie? In onze vierde aflevering van de BeMedico Podcast hebben Dr. Tailly en Dr. Van Haute het o.a. nog over behandelingen met PNL en mini-PLN en ontdekt u hoe de ideale vrije dag van deze twee chirurgen eruitziet, wat hun favoriete boeken en reisbestemmingen zijn.

Deel deze podcast via:  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meer podcasts

BeMedico Podcast | icoon wit
Afl. 3 | Trends in de orthopedie
Met Dr. Sebastian Faict en Dr. Tom Lootens
BeMedico Podcast | icoon wit
Afl. 2 | 2 jaar BeMedico: het succes achter onze groei
Met CEO Dominique Soetaert en Commercial Director Filip Hijsselinckx
BeMedico Podcast | icoon wit
Afl. 1 | Een blik achter de BeMedico schermen
Met Chairman Bob Geerts en CEO Dominique Soetaert

Contacteer ons

Heeft u een vraag? Neem contact met ons op.  

BeMedico Podcast | logo

Zelf komen praten in onze podcast? Laat het weten!

Zelf graag uw vakkennis delen met de wereld? We verwelkomen u graag voor een boeiend uurtje waarin u – al dan niet samen met een andere arts – enkele vragen voorgeschoteld krijgt over de uitdagingen, problematieken en opportuniteiten binnen uw vakgebied. Naast vragen over uw professionele carrière, leren we u ook graag iets persoonlijker kennen.

Interesse? Neem contact op met Carolien Cools via cc@bemedico.be.