In deze podcastaflevering richten we ons specifiek naar het assistentschap binnen orthopedie. We nodigden hiervoor Dr. Matthias Peiffer, laatstejaars assistent en Dr. Vansh Kapila, vijfdejaars assistent uit. Ze bespreken hun opleidingstraject, de verschillen met oudere collega’s en hun specifieke interesse in voet- en enkelchirurgie. Daarnaast geven ze hun visie op trends binnen de orthopedie en hoe deze de patiëntenzorg beïnvloeden. Dr. Vansh licht ook BOTRA toe en Dr. Peiffer bespreekt zijn PhD en we leren de artsen ook wat beter kennen op persoonlijk vlak.
Geïnterviewden: Dr. Matthias Peiffer en Dr. Vansh Kapila
Interviewer: Carolien Cools
BOTRA
BOTRA, de Belgian Orthopaedics and Traumatology Residents Association, is de vereniging voor assistenten orthopedie in Vlaanderen. Het biedt een platform waar assistenten terecht kunnen met vragen en toegang hebben tot lesmateriaal. BOTRA organiseert ook wetenschappelijke evenementen, zoals het Winter Symposium, waar sprekers uit verschillende regio’s kennis delen met de assistenten.
Dr Vansh Kapila is penningmeester van BOTRA en verantwoordelijk voor de financiën. Hij benadrukt dat de vereniging een belangrijke rol speelt in het verbinden van assistenten met cursussen en workshops, en daarnaast fungeert als tussenpersoon tussen assistenten en bedrijven.
Meer info over BOTRA en het sponsoren van hun activiteiten: www.botra-bvot.be
Veranderingen in de opleiding
De artsen bespreken de verschillen tussen de opleiding tot orthopedisch chirurg van vroeger en nu. In het verleden werden artsen opgeleid tot algemene orthopedisten die een breed scala aan procedures uitvoerden. Tegenwoordig specialiseren artsen zich vaak verder na hun opleiding door een fellowship te volgen, waarbij ze zich richten op specifieke gewrichten. Dit komt deels door de vraag van de markt naar gespecialiseerde kennis en vaardigheden. Een belangrijk verschil die de artsen ook merken is de toegenomen work-life balance. De sociale context is doorheen de jaren veranderd, waardoor ook die aandacht is gegroeid voor de balans tussen werk en privéleven.
Tegenwoordig is de sociale context veel meer gericht op work-life balance. Dit zie je niet alleen bij artsen, maar ook bij mensen die bv rechten of economie studeren. Zowel jongere als oudere artsen zijn hier meer mee bezig.
Dr. Kapila
Technologie & knowhow
De artsen bespreken de innovaties die zij zien binnen orthopedie. Een belangrijke trend is de opkomst van technologie en knowhow die nieuwe mogelijkheden biedt voor patiëntenzorg. Denk hierbij aan minimaal invasieve chirurgie, echogeleide chirurgie, en op maat gemaakte protheses en guides.
Niet opereren
De artsen geven aan dat er een groeiende kennis en bewustzijn heerst rond het niet-opereren van bepaalde aandoeningen. In sommige cases is niet opereren een betere optie en komen alternatieve behandelingsopties meer ten goede voor de patiënt.
Door de combinatie van heel veel knowhow van chirurgen weten we nu ook dat alles opereren ook niet de oplossing is. Je ziet tegelijkertijd een booming kennis rond niet-opereren alsook veel alternatieve opties die de patiënt ten goede komt.
Dr. Kapila
PRP en hyaluron
De toepassing van PRP (Platelet-Rich Plasma) en hyaluronzuur in de behandeling van artrose en peesproblematiek wordt ook aangehaald tijdens de podcast. De artsen geloven in de behandelingen maar benadrukken dat het belangrijk is om patiënten goed te informeren over de mogelijke voordelen en beperkingen van deze behandelingen.
We hebben niet altijd de gouden oplossing voor de patiënt. Het is niet zo dat je met een spuit plots het probleem van artrose gaat oplossen. Maar je kan het de patiënt wel comfortabel maken en het toelaten om zijn dagelijkse activiteiten te kunnen hervatten. Als je dat op voorhand goed communiceert is dat, volgens mij, de goede manier van werken.
Dr. Peiffer
Posterieure operatietechniek bij voet en enkel
In de podcast bespreken Dr. Matthias Peiffer en Dr. Vansh Kapila de posterieure operatietechniek voor enkelfracturen. Ze geven aan dat deze techniek al vroeg in hun opleiding werd toegepast door voet- en enkelchirurgen, maar nog niet door algemene orthopedisten. Ze vinden de techniek vooral nuttig bij fracturen van de posterieure malleolus waarbij nu echt wel bewezen is dat directe fixatie de enkelstabiliteit aanzienlijk verbetert. Ze geven aan dat de nieuwste low-profile plaatjes stijfheid verminderen en goed worden verdragen door de patiënt. De techniek wordt ondertussen breed toegepast wat de uitkomsten ten goede komt.
Er is ondertussen bewezen, ook via anatomische studies die de approach van de posterieure operatietechniek meer en meer toelaat, dat ze veilig is en goede resultaten aantoont.
Dr. Peiffer
Gerenommeerde voet- en enkelchirurgen
Beide artsen vinden dat er in Vlaanderen veel uitstekende voet- en enkelchirurgen zijn zoals Dr. Devos,
Dr. Buedts, Professor Burssens en Dr. Thuysbaert van het UZ Gent. Internationaal zijn er uiteraard ook bekende chirurgen, zoals Professor Hintermann uit Zwitserland, die bekend is voor de enkelprothese. Ze geven mee dat de bekendheid van KOL’s vaak voortkomt door hun publicaties of doordat ze spreken voor bepaalde firma’s, maar vinden dat er ook veel goede chirurgen zijn die minder in de aandacht komen.
Ik was op de EFAS en merkte dat de Belgische artsen daar sterk aanwezig zijn en ook gerespecteerd worden. Momenteel zit ik in de fase voor een fellowship en ik kreeg de indruk dat de internationale artsen heel enthousiast reageren naar de Belgische assistenten.
Dr. Peiffer
Meer over deze en andere innovaties, PhD’s, misvattingen binnen de orthopedie en de artsen zelf?
Beluister en bekijk het volledige interview in onze BeMedico Podcast.
Beluister en bekijk alle afleveringen uit onze BeMedico Podcast reeks.