In deze aflevering laten we twee assistenten binnen urologie aan het woord: Dr. Noémie Luyts en Dr. Loïc Baekelandt. Ze bespreken o.a. het opleidings(traject), de balans tussen opleidingsuren en praktijkervaring, het belang van subspecialisaties, uitdagingen om een vaste job te bemachtigen en de innovaties binnen (endo)urologie. Dr. Loïc Baekelandt licht ook zijn PhD toe en Dr. Noémie Luyts bespreekt haar ervaringen in Nederland. Daarnaast zijn ze beiden actief binnen de ESRU en lichten ze het belang van deze organisatie toe.
We leren beide artsen ook wat beter kennen en komen zo o.a. te weten dat ze een gezamenlijke liefde voor muziek hebben.
Geïnterviewden: Dr. Noémie Luyts en Dr. Loïc Baekelandt
Interviewer: Carolien Cools
ESRU
De missie van de European Society of Residents in Urology (ESRU) is om assistenten samen te brengen, zowel Vlaamse als Waalse, en hen te ondersteunen met het communiceren van belangrijke info binnen hun domein alsook met cursussen en congressen. Beide artsen zijn actief binnen ESRU Belgium, waarbij Dr. Loïc Baekelandt momenteel de chairman is en Dr. Noémie Luyts deze rol twee jaar geleden vervulde.
Meer info over de ESRU en het sponsoren van hun activiteiten: www.esru.be
Veranderingen in de opleiding
De artsen geven aan dat het vakgebied urologie heel veel facetten kent en het dan nu ook gebruikelijk is om na het standaardtraject van zes (voorheen zeven) jaar, een fellowship te volgen om zich verder te specialiseren. Ondertussen zijn innovaties zoals robotchirurgie nu een centraal onderdeel van de opleiding en bespreken ze dit uitgebreid tijdens de podcast.
Ook de strengere contractuele regelingen komen aan bod waarbij ze de pros en cons op een rijtje zetten. Dr. Noémie Luyts heeft ervaring opgedaan bij onze noorderburen en maakt een analyse over de verschillen in de opleiding tussen België en Nederland.
Tijdens mijn opleiding in Nederland werd elke ochtend in de operatiekamer gestart met de vraag wat de leerdoelen van de dag waren. Assistenten beginnen aan de ingreep en gaan door tot ze zich comfortabel voelen, waarna de supervisor overneemt. Dit betekent dat ze bv. al op de eerste dag aan de robotconsole mogen zitten, wat in België minder vanzelfsprekend is. Al zijn er dan weer andere voordelen in België.
Dr. Luyts
Het vinden van een vaste plaats
Het vinden van een vaste plaats als uroloog in een ziekenhuis is best uitdagend momenteel.
Er is héél veel concurrentie: zo zijn er soms 15 sollicitanten voor 1 plaats. Hierdoor is een subspecialisatie kiezen die aansluit bij persoonlijke interesses én de regio gebonden marktvraag belangrijker geworden. Het volgen van een fellowship is zeker ook een goede zet.
De artsen zien ook wel positieve evoluties. Ze merken verschuivingen in de arbeidsmarkt waarbij jongere urologen minder uren willen werken dan de oudere generatie, wat mogelijk meer kansen kan creëren voor nieuwe urologen. Groepspraktijken nemen soms extra urologen aan om de werkdruk te verlichten.
Er is héél veel concurrentie: zo zijn er soms 15 sollicitanten voor 1 plaats. Hierdoor is een subspecialisatie kiezen die aansluit bij persoonlijke interesses én de regio gebonden marktvraag belangrijker geworden.
Dr. Luyts
Robotchirurgie
Robotchirurgie is niet meer weg te denken binnen urologie. In de podcast gaan de artsen hier dieper op in en delen ze ook hun ervaringen hiermee.
Binnen de robotchirurgie is de single port techniek een belangrijke trend. Momenteel wordt onderzocht bij welke indicaties deze techniek het beste kan worden toegepast. Het materiaal is duurder, dus we moeten zorgvuldig bepalen wanneer het de moeite waard is om de single port te gebruiken.
Dr. Baekelandt
Suction access sheaths
Ook de laatste trend ‘suction access sheaths’ komen aan bod.
Hoewel ze er zelf nog niet mee hebben gewerkt kennen de artsen het “stofzuigerconcept” om grotere nierstenen efficiënter te gaan verwijderen. In de podcast ontdekken we waarom ze dit een veelbelovende techniek vinden.
Lasers
In de podcast worden ook de verschillende lasers die beschikbaar zijn voor urologische procedures besproken. De artsen benadrukken dat de keuze van de laser afhangt van het budget van het centrum en de specifieke behoeften van de procedures. Dr. Luyts deelt haar ervaring in Nederland, waar ze leerde hoe belangrijk het is om de instellingen van de laser te kennen en hoe deze kunnen variëren tussen verschillende lasers.
Er is bijna een overaanbod aan lasers op de markt. De meeste centra kiezen voor een laser die veelzijdig is en zowel voor HoLEP als voor het verwijderen of dusten van stenen kan worden gebruikt. Sommige centra hebben dan weer meerdere lasers om verschillende soorten procedures uit te voeren.
Dr. Baekelandt
Meer over deze en andere innovaties, PhD’s, misvattingen binnen de urologie en de artsen zelf?
Beluister en bekijk het volledige interview in onze BeMedico Podcast.
Beluister en bekijk alle afleveringen uit onze BeMedico Podcast reeks.