Polyneuropathie – Hand-voet syndroom

Polyneuropathie is een aandoening van de zenuwen in armen en benen. Bij sommige polyneuropathieën zijn vooral de gevoelszenuwen aangedaan, bij andere de bewegingszenuwen of beide.

Palmar-Plantar Erythrodysesthesia, ook wel hand-voetsyndroom genoemd, is een bijwerking die kan optreden bij verschillende soorten chemotherapie of biologische therapiemedicijnen die worden gebruikt om kanker te behandelen.

Na toediening van chemotherapie lekken kleine hoeveelheden medicijn uit zeer kleine bloedvaten, de zogenaamde capillairen, in de handpalmen en de voetzolen. Blootstelling van handen en voeten aan hitte en wrijving op de handpalmen en zolen verhoogt de hoeveelheid geneesmiddel in de haarvaten en verhoogt de hoeveelheid geneesmiddellekkage. Dit lekken van de medicatie resulteert in roodheid, gevoeligheid en mogelijk peeling van de handpalmen en zolen. De roodheid, ook wel bekend als palmar-plantar erytheem, lijkt op zonnebrand. De aangetaste gebieden kunnen droog worden en vervellen, waarbij een gevoelloosheid of tinteling kan ontstaan. Het hand-voetsyndroom kan oncomfortabel zijn en kan het vermogen om normale activiteiten uit te voeren, belemmeren.

De intensiteit van het hand- en voet syndroom kan van persoon tot persoon erg verschillen. Er worden drie stadia of graden beschreven:

 • Graad 1: lichte roodheid, zwelling, overgevoeligheid, jeuk, licht branderig gevoel. Zonder invloed op het dagelijkse leven.
 • Graad 2: roodheid, blaren, kloofjes, zwelling, pijn. Zonder grote invloed op het dagelijkse leven.
 • Graad 3: roodheid, blaren, kloofjes, zwelling, hevige pijn, droogheid en vervolgens verdikken en schilferen van de huid. Sterke verstoring van de dagelijkse activiteiten (pijn bij het stappen, moeite met het vastpakken van voorwerpen, …).

Preventie is erg belangrijk om te proberen de ontwikkeling van het polyneuropathie en het hand-voet syndroom te verminderen of te vermijden.

Dit houdt in dat de patiënt enkele van zijn normale dagelijkse activiteiten moet aanpassen om de wrijving en de warmtebelasting van handen en voeten te verminderen gedurende een periode na de behandeling. Dit is ongeveer een week na infuusmedicatie en zoveel mogelijk gedurende het gebruik van orale medicatie zoals capcitabine.

10 preventieve tips voor uw patiënten:

 1. Vermijd lange blootstelling van handen en voeten aan warm water zoals afwassen, lange douches of badkuipen.
 2. Korte douches in lauw water verminderen de blootstelling van de voetzolen aan het medicijn.
 3. Draag geen vaatwashandschoenen omdat het rubber de warmte tegen de handpalmen houdt.
 4. Vermijd in het algemeen verhoogde druk op de voetzolen of handpalmen.
 5. Vermijd joggen, aerobics, krachtoefeningen, springen en lange wandelingen.
 6. Vermijd ook het gebruik van tuingereedschap, huishoudgereedschap zoals schroevendraaiers en andere taken waarbij de handen op een harde ondergrond worden gedrukt.
 7. Het gebruik van messen om voedsel te hakken kan ook leiden tot overmatige druk en wrijving op de handpalmen.
 8. Koeling: koude kan tijdelijk verlichting geven bij pijn en gevoeligheid. Het plaatsen van de handpalmen of de onderkant van voeten op een ijskompres (of een zak bevroren erwten) kan zeer deugddoend zijn. Gebruik het kompres alternerend 15-20 minuten per keer.
 9. Crèmes en lotions: vermijd voor wrijving het gebruik van crèmes op uw handpalmen hoewel het vochtig houden van deze gebieden zeer belangrijk is tussen de behandelingen door. Verzachtende middelen zoals Aveeno®, Lubriderm® en Uiercrème® zorgen voor een uitstekende hydratatie van handen en voeten.
 10. Vitaminen en pijnstillers zonder voorschrift zoals Vitamine B6 (pyridoxine) en acetaminofen (Tylenol®) kunnen nuttig zijn om het ongemak te verlichten dat gepaard gaat met het hand-voet syndroom.

Tijdens chemotherapie wordt chemotherapeutische medicatie getransporteerd via zweet waar zich na contact met zuurstof ‘vrije radicalen’ vormen. Deze beschadigen de weefselcellen van de huid, in het bijzonder de cellen van de hoornlaag. Hier is de huid het dikst en wordt de chemotherapeutische medicatie opgezogen als een spons. Dit effect is het sterkst aan de handpalmen en voetzolen omdat de huid hier het dikste is.

BeMedico - Verdeler van innovatieve producten voor de medische professional

Het risico op dit syndroom kan verlaagd worden door het gebruik van HILOTHERAPIE ChemoCare die complicaties helpt minimaliseren en uit voorzorg wordt toegepast, naast en tijdens de chemotherapie.

Vraag hieronder de brochures aan van het gamma Hilotherapie:

Bekijk ons aanbod voor hand-voet syndroom: 

HILOTHERAPIE ChemoCare

HILOTHERAPIE ChemoCare

Ter preventie van polyneuropathie en haarverlies

Bent u geïnteresseerd in één van onze producten, wenst u meer informatie of een vrijblijvend gesprek?

Benieuwd voor welke andere indicaties BeMedico oplossingen aanbiedt?

Recente wetenschappelijke artikels